Voor veel koffiegekken onder ons is het natuurlijk gesneden koek maar voor de mensen die pas net de zakjes oploskoffie de deur uit hebben gedaan, kan het best wel eens lastig zijn. Speciaal voor deze groep hebben we de categorie “koffietermen” in het leven geroepen. Hierin geven we een simpele uitleg over de basis termen die je als beginnend thuisbarista tegen gaat komen.
Wat is Dutch Coffee?
De Dutch Coffee zetwijze is een methode van koude koffiebereiding die bekendstaat om zijn langzame extractieproces en het gebruik van speciale apparatuur. Hier is hoe het typisch wordt gedaan:
Apparatuur: Voor Dutch Coffee wordt meestal een speciale koffiemaker gebruikt, zoals een Dutch Coffee maker, een Dutch Coffee tower of een slow drip coffee maker. Deze apparaten bestaan uit een bovenste kamer met een filter waar de koffie wordt geplaatst, een waterreservoir en een druppelsysteem waarmee het water langzaam op de koffie druppelt.
Maling: De koffiebonen worden grof gemalen, vergelijkbaar met de maling die wordt gebruikt voor een French press.
Koffie en water: Plaats de gemalen koffie in het filter van de koffiemaker en zorg ervoor dat het gelijkmatig wordt verdeeld. Vul het waterreservoir met koud water.
Druppelsysteem: Het water wordt langzaam gedruppeld op de koffie. Het kan enkele uren duren voordat al het water door het koffiebed is gedruppeld. Het proces is bedoeld om een langzame extractie te bereiken en de smaakprofielen van de koffie te versterken.
Concentraat en verdunning: Na het voltooien van het druppelproces verzamelt zich een geconcentreerde koffie onderaan het apparaat. Dit concentraat kan worden verdund met water, ijsblokjes of melk, afhankelijk van persoonlijke voorkeur. Het resulterende drankje is een verfrissende, zachte koude koffie met een karakteristieke smaak.
Het langzame extractieproces van Dutch Coffee zorgt voor een andere smaakprofiel dan bij traditionele warme koffiebereiding. Het resultaat is meestal een minder bittere en minder zure koffie, met meer nadruk op de zoete en aromatische tonen van de koffieboon.
Het bericht Hoe zat het ook alweer: wat is Dutch Coffee? verscheen eerst op Koffiegek.nl.